Waar moet je op letten bij het zetten van hoogsterkte staal?

Hoogsterkte staal kun je snijden, zetten én lassen. De unieke eigenschappen van hoogsterkte staal maken dat er uitdagingen zijn bij het verwerken ervan. Welke zijn dat onder andere? We zetten er een paar voor je op een rij.

Rekening houden met de walsrichting

Iedere staalplaat is in een bepaalde richting gewalst. Het materiaal kan loodrecht op de walsrichting óf in de walsrichting bewerkt worden. Toch zijn de eigenschappen voor die richtingen wel verschillend. Sterker nog; bij hoogsterkte staal zijn die verschillen groter dan bij andere soorten staal. Bij het zetten van hoogsterkte staal moet je dus altijd rekening houden met hoe je de plaat indeelt; zet je het recht op walsrichting of in de walsrichting?

Buigradius

Wij werken samen met verschillende leveranciers van hoogsterkte staal. In de afgelopen 50 jaar dat WBM bestaat, hebben wij in onze werkplaats dan ook diverse types hoogsterkte staal verwerkt. Ieder type heeft zijn eigen grenzen wat betreft zetten. Uiteraard houden wij altijd rekening met de richtlijnen van de leverancier, bijvoorbeeld de buigradius. Overschrijd je deze grens, dan zou het kunnen vervormen of ontstaan er scheurtjes. Daarnaast maakt onze 50 jaar kennis en ervaring dat wij een goed beeld hebben van wat de mogelijkheden en de beperkingen van dit type staal zijn.

 

 

Terugvering

Vaak veert hoogsterkte staal na het zetten meer terug dan andere soorten staal. Daardoor zijn er wat beperkingen bij bepaalde vormen. WBM beschikt wel over bepaalde gereedschappen die meer mogelijkheden bieden bij het zetten van complexere vormen.

Extra aandacht zetnauwkeurigheid

Bij sommige staalsoorten is er nog de mogelijkheid om iets na te richten of terug te drukken. Bij hoogsterkte staal kan dat minder goed, het risico op scheurvorming is groot. Bij het narichten of terugdrukken veranderen onmiddellijk de eigenschappen van het materiaal. En juist voor die eigenschappen was er voor hoogsterkte staal gekozen!

 

Standtijd van het gereedschap

Voor het zetten van staal worden diverse gereedschappen gebruikt. Deze hebben een bepaalde levensduur. De slijtage van gereedschappen die gebruikt worden om hoogsterkte staal zetten, is groter dan bij gewone staalsoorten. Om optimale kwaliteit te kunnen blijven bieden, houden wij bij WBM de conditie van onze gereedschappen dus altijd nauwlettend in de gaten.

Heb je nog andere vragen over bewerken van (hoogsterkte) staal? Aarzel niet om contact op te nemen! Bel +31 (0)495 561 781 of stel je vraag via de website 

 

Scroll naar boven