Hoogsterkte staal is een uniek product dat steeds meer wordt gebruikt in diverse sectoren. Het is sterk en komt tegemoet aan veel hoge eisen die tegenwoordig worden gesteld aan bouwwerken in bruggen, kraan- en graafmachines, toepassingen in de offshore-industrie en automobielindustrie en in zwaardere grondvoertuigen. Het bewerken van dit materiaal heeft wat uitdagingen. We noemen er vijf:
1. Buigradius
Ieder type staal heeft zijn eigen grenzen bij het zetten. Overschrijd je deze grens, dan zou het kunnen vervormen of ontstaan er scheurtjes
2. Terugveringen
Vaak veert hoogsterkte staal na het zetten meer terug dan andere soorten staal. Daardoor zijn er wat beperkingen bij bepaalde vormen. WBM beschikt wel over bepaalde gereedschappen die meer mogelijkheden bieden bij het zetten van complexere vormen.
3. Extra aandacht zetnauwkeurigheid
Bij sommige staalsoorten is er nog de mogelijkheid om iets na te richten of terug te drukken. Bij hoogsterkte staal kan dat minder goed, het risico op scheurvorming is groot. Bij het narichten of terugdrukken veranderen onmiddellijk de eigenschappen van het materiaal. En juist voor die eigenschappen was er voor hoogsterkte staal gekozen!
4. Rekening houden met de walsrichting
Iedere staalplaat is in een bepaalde richting gewalst. Het materiaal kan loodrecht op de walsrichting óf in de walsrichting bewerkt worden. Toch zijn de eigenschappen voor die richtingen wel verschillend. Sterker nog; bij hoogsterkte staal zijn die verschillen groter dan bij andere soorten staal. Bij het zetten van hoogsterkte staal moet je dus altijd rekening houden met hoe je de plaat indeelt; zet je het recht op walsrichting of in de walsrichting?
5. Gaten en contouren dichtbij de zetlijn
Bij het zetten van hoogsterkte staal moet er bijna altijd rekening gehouden worden met grotere radius. Dat kan ook van invloed zijn op gaten en contouren dichtbij de zetlijn, deze kunnen namelijk vervormen.