Studenten Technische bedrijfskunde: “WBM is een open, overzichtelijk bedrijf”

Bas Willems, Adi Kudic, Sjuul Jonkers, Laurens van Bree en Nino Joosten zijn al een tijdje aan de slag bij WBM. Zij zijn vierdejaars studenten aan de Fontys Hogeschool, en studeren Technische bedrijfskunde. Bij WBM mochten ze aan de slag met een strategische opdracht. Adi geeft aan blij te zijn met deze kans: “Dit is ons eerste project op echt strategisch niveau binnen een bedrijf.” En die uitdaging hebben ze met beide handen aangepakt!

De eerste vijf weken van de stage maakten de studenten een scan van de strategische richting van ons bedrijf. En daarbij kwamen veel facetten aan bod. Hoe gaan de bedrijfsprocessen? Hoe gaat het er in de productie aan toe? Wat is de vraag vanuit de markt? Het zorgde voor de jongens voor een hoop speurwerk. “Ook hebben we met medewerkers gesproken”, vult Laurens aan. “Het voordeel van WBM is dat het een open, overzichtelijk bedrijf is. We hebben makkelijk contacten kunnen leggen met allerlei verschillende afdelingen en goede gesprekken gevoerd met medewerkers. Dat was heel waardevol voor ons onderzoek.” Hermen Bos – directeur bij WBM – kan dat beamen: “WBM is als midden- en klein bedrijf juist interessant voor stages. Het is qua grootte goed te overzien, je maakt makkelijk contact met alle afdelingen en alle aspecten van het bedrijfsleven komen erin terug.”

Opties afwegen
Na deze scan, die veel informatie opleverde, maakten de studenten de balans op. Welke opties zien zij om onze winstmarge te kunnen verhogen? “En daar komt een boel bij kijken”, blikt Laurens terug, “als je alle opties tegen elkaar af moet wegen, houd je rekening met hoe groot de haalbaarheid ervan is. Heeft WBM de technieken hiervoor in huis? Welke kennis is nodig? Is er vanuit de markt behoefte aan deze dienst?”

Presenteren van de ideeën
Uiteindelijk kwamen de studenten op drie scenario’s. Deze zijn onlangs gepresenteerd aan het managementteam van WBM. En dat was best een spannende dag. “Tijdens zo’n scan komen natuurlijk dingen naar voren die goed gaan”, zegt Sjuul hierover, “maar er zijn ook dingen waar wat aan verbeterd kan worden. Je moet dan wel goed nadenken over hoe je dat formuleert in zo’n presentatie.” Uiteindelijk hebben ze samen met het managementteam voor één scenario gekozen. Adi: “Nu is het zaak deze uit de werken in een business case.” De jongens kijken terug op een leerzame tijd bij WBM. Over een tijdje beschikken zowel zij als WBM over een document waarop de managementteam weer verder kan borduren. Hermen is enthousiast over de samenwerking met studenten in het algemeen: “WBM biedt verschillende mogelijkheden om stages en opdrachten te doen. Vooral studenten met een ondernemende instelling zijn hier aan het juiste adres.”

Dankjewel jongens voor jullie inzet, en heel veel succes in de toekomst!

Meer weten over stagelopen bij WBM? Stuur een mailtje met je vraag of voorstel naar info@wbm.eu .


Op de foto: V.l.n.r.: Laurens van Bree, Sjuul Jonkers, Adi Kudic en Bas Willems. Nino Joosten ontbreekt op de foto.

Scroll naar boven