Bij een kostprijsberekening komt heel wat kijken. Er zijn veel posten bepalend voor deze prijscalculaties, en deze wijzigen ook nog eens regelmatig. Hoe bepaal je op een slimmere manier een actuele en accurate kostprijs? Stagiair Laurens Banser gaat ons hierbij helpen. Hij bijt zich vast in de vraag hoe we de totstandkoming van onze toekomstige verkoopprijzen verder kunnen verbeteren.
Laurens studeert Bedrijfsmanagement MKB – onderdeel van Technische Bedrijfskunde – aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Deze opdracht bij WBM is zijn afstudeeropdracht, de laatste fase van zijn studie. Voor zijn onderzoek speurt hij door zo’n beetje alle afdelingen van ons bedrijf naar financiële informatie om tot accurate man- en machine uurtarieven te komen. En belangrijker nog: om dat proces te vereenvoudigen.
Actualiteit
“Een duidelijke en actuele kostprijsberekening zorgt voor transparantie naar zowel de klant als naar de werknemers van WBM. Het maakt de totstandkoming van de verkoopprijs eenvoudiger en je kan stap voor stap laten zien waaruit de prijs is opgebouwd”, vertelt Laurens. “Daarnaast wil je als bedrijf graag altijd een zo recent mogelijk overzicht van je daadwerkelijke marge kunnen zien. Daarvoor moet je altijd bovenop de actualiteit zitten, want vanwege allerlei redenen wijzigen de kosten regelmatig. Zo kunnen regelmatig prijswijzigingen ontstaan bij leveranciers of als gevolg van inflatie.”
Als bedrijf wil je graag altijd een zo recent mogelijk overzicht van je kostenopbouw kunnen zien.
Laurens Banser
Info verzamelen
Laurens heeft intussen diverse grootboekrekeningen geraadpleegd om erachter te komen welke posten allemaal van belang zijn voor het bepalen van de uurtarieven van onze bewerkingen. Zijn afstudeerstage duurt 5 maanden. In deze 5 maanden heeft hij de tijd om een transparantere uurtarieven calculatie uit te werken. Daarnaast adviseert Laurens ook over de stappen die gezet moeten worden om de uurtarieven calculatie te implementeren binnen de organisatie. “Eventueel is er de mogelijkheid dat ik ook help met de implementatie ervan”, voegt Laurens toe. “Met het rapport kan WBM daarmee zelf vooruit, zodat het ook in de toekomst eenvoudiger wordt om bovenop de actualiteit te zitten met de man- en machine uren.”
Om de kostenstaat beter te begrijpen, voer ik gesprekken met medewerkers.
Laurens Banser
Gesprekken met medewerkers
Inmiddels is Laurens lekker op weg, de eerste bespreking met de stagebegeleider zit er al op. Zijn begeleider bij WBM is controller Herman Aerts, die hem op weg helpt met zijn speurwerk. Zijn werkplek bevindt zich dan ook op kantoor bij Herman. Om zijn onderzoek goed te kunnen onderbouwen heeft hij ook contact met het hoofd bedrijfsbureau Roy, die de afdeling verkoop binnendienst leidt, én met de productiemanager Leon. “Door ook hun ervaringen te horen, stelt dat mij in staat om de kostenstaat beter te begrijpen. Zij moeten er uiteindelijk ook mee werken. “ De stage eindigt 13 juni. Wij kijken in ieder geval al uit naar de presentatie. Gelukkig kunnen we nog even gebruikmaken van de kennis en kunde van Laurens.
Ook interesse in een stage bij WBM? WBM is een erkend leerbedrijf en werkt graag samen met stagiaires. Informeer naar de mogelijkheden bij Marianne Mosselman.