Stagiair Sem aan de slag met LEAN-methodiek bij WBM

Sinds een paar weken is technisch bedrijfskundestudent Sem Raedts in onze werkplaats te vinden. Hij zit nu in het derde jaar van deze opleiding aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. “Op school krijgen we veel theoretische stof over de LEAN-methodiek. Het is leuk dat ik die hier in de praktijk mag brengen.”

Sem: “In het derde jaar volgen we een praktijkstage. Toevallig had een bekende van mij een onderzoeksstage hier bij WBM gedaan. De vervolgstap van dat onderzoek was onder meer om eens te kijken of de LEAN- en 5S-methodiek hier toegepast konden worden. Deze methodieken worden in het bedrijfsleven veel gebruikt en hebben bewezen resultaten op het gebied van onder meer kwaliteitsverbetering, kostenreductie en het verbeteren van werkprocessen.”

Het is belangrijk dat ik hun denkwijze goed begrijp en leer waarom ze op een bepaalde manier werken.
Sem Raedts

Samenwerken
Maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. In de werkplaats van WBM lopen mensen met een schat aan ervaring, en zij kennen hun werkplek als hun broekzak. Sem had de eer om hen proberen mee te laten kijken naar eventuele alternatieve werkwijzen en standaarden. Daar moesten zowel Sem als onze medewerkers even een goede weg in vinden. “Ik heb veel met hen gepraat. Het is belangrijk dat ik hun denkwijze goed begrijp en leer waarom ze op een bepaalde manier werken. Deze gesprekken leverden veel informatie op. Het uiteindelijke resultaat van die gesprekken is ook dat ik nu met hen aan een aantal punten werk die hun werk efficiënter en nog beter werkbaar maken. We maken samen tekeningen, voeren goede discussies en komen tot nieuwe inzichten. Eigenlijk leid ik die gesprekken helemaal niet, ik ben een deelnemer; zij weten zelf veel beter wat voor hen werkt.”

WBM Staalservice centrum, zetbank, dik staal, hoogsterkte staal 

Met open vizier
Jo Klaessen – werkzaam in onze fabriek– neemt deel aan de gesprekken met Sem. “Ik zie deze opdracht van Sem als een kans om dingen verder te verbeteren”, vertelt hij. “Ik ben er dan ook open ingestapt. Nu we al doende wat dingen veranderen – zoals zaken anders ordenen en structureren – merk je al verbetering . Soms moet je ook gewoon ervaren wat de effecten zijn van een andere manier van werken. En dankzij dit traject hebben we die mogelijkheid.”

Dankzij dit traject hebben we de mogelijkheid om dingen verder te verbeteren.
Jo Klaessen, collega van de werkplaats

Rapportage
Sem blijft nog tot februari 2018 bij WBM. Tot die tijd zal hij nog veel met de mensen in de werkplaats samenwerken. “Maar daarnaast moet ik voor school ook een rapport maken natuurlijk, waarvoor ik nu al tekeningen verzamel en nog foto’s moet gaan maken. Zo heeft WBM ook een naslagwerk van mijn werkzaamheden. Dus nog werk zat aan de winkel!”

Scroll naar boven