“Actuele kennis blijven borgen is essentieel”

Kennis is goud waard. Daarom is het borgen ervan van groot belang. Hoe doe je dat? Marianne Mosselman en Kay Jacobs hebben hun tanden in dit proces gezet op onze zetafdeling: “We zetten de eerste stappen naar een lerende organisatie.”

Een aantal van onze medewerkers werkt hier al jaren. Zij hebben machines zien komen en gaan, veel complexe vormen gefabriceerd en zo’n beetje alle soorten staal in handen gehad. Die kennis fungeert als de smeerolie van ons bedrijf. Marianne werkt als opleidingscoördinator bij WBM en is nauw betrokken bij het project om deze kennis te borgen: “Kennis verandert, procedures worden steeds verder aangescherpt en er komen nieuwe machines. Deze kennis vastleggen in bijvoorbeeld handboeken en logboeken vergt continu aandacht, zo gaat dat niet verloren.” 

Kennis en vaardigheden documenteren
En dat is niet het enige doel, want daarnaast worden competenties, vaardigheden en kwalificaties nóg beter vastgelegd. “Dat geeft meer duidelijkheid over wat er bijvoorbeeld van een eerste of tweede zetter verwacht wordt”, vult Kay aan, die als externe opleidingskundige de rol van begeleider en adviseur op zich neemt. “Aan elk niveau van zetter zijn nieuwe bekwaamheidseisen gekoppeld. Dat geeft tevens beter inzicht in de doorgroeimogelijkheden van personeel, je creëert een mogelijkheid om mensen aan je te binden. Plus met die herziene titels weet je precies wat je aan kennis en vaardigheden kan verwachten van je collega-zetter.”

We merken dat collega’s er helemaal induiken, ondanks de waan van alledag.

Meester en leerling
Om die certificaten van eerste of tweede zetter in de wacht te slepen, doorlopen zetters van de jongere garde een opleidingstraject. In de afgelopen weken is geëxperimenteerd in een setting van meester en leerling. Een leerling wordt gekoppeld aan een ervaren zetter om zo de kneepjes van het vak te leren. Daarnaast is er een theoretisch deel in de opleiding dat de leerling zelf oppakt. De documentatie voor dat theoretische stuk is door de meesters uitgebreid geactualiseerd.

Betrokkenheid bij het project
Leon en Alex waren in deze pilotfase de eerste meester en leerling op de zetafdeling. Zowel Marianne als Kay merken dat de betrokkenheid groot is. Marianne: “We zien dat collega’s er helemaal induiken, ondanks de waan van alledag. Alle details in de documentatie worden doorgespit. Daarnaast zien we dat de leerlingen heel leergierig zijn. Dat geeft een mooie dynamiek.”

 

Alex (links) en zijn leermeester Leon aan de zetbank.

Het project zorgt voor beweging in de organisatie.

Nieuwsgierig en gemotiveerd
Alex sluit over enkele weken zijn opleidingstraject af. “Dan doet hij een Proeve van Bekwaamheid (PvB)”, vult Kay aan. “Dat bestaat uit een arbeidsproef en een gesprek. Bij een positieve uitkomst krijgt hij daarvoor een erkenning in de vorm van een certificaat. In de toekomst zijn er plannen om dit uit te breiden op meerdere afdelingen. Omdat andere collega’s nu zien wat er op de zetafdeling gebeurt, worden zij nieuwsgierig. Dat motiveert en zorgt voor beweging in de organisatie. Mensen die ervoor hebben gekozen om met hun handen te werken, hebben misschien niet meteen een positief beeld bij scholing. Maar bijna iedereen is gemotiveerd om beter te worden in zijn werk. Met een combinatie van theorie en praktijk helpen we onze collega’s op een afwisselende manier aan meer kennis.”

Meer weten over zetten? Bekijk hier onze pagina over de zetafdeling

Scroll naar boven